Αθλητική Διατροφή

Στο διαιτολογικό μας γραφείο παρέχουμε ολοκληρωμένη υπηρεσία αθλητικής υποστήριξης για όλα τα ειδή των αθλητών είτε είναι αθλητές σε αθλήματα δύναμης είτε αντοχής είτε μαραθωνοδρόμους, είτε αθλητές τριάθλου με στόχο να βελτιώσουμε την υγεία τους,την απόδοση τους, τις επιδόσεις τους, αλλά και να καλύψουμε τις ενεργειακές τους ανάγκες. Η σωστή – ισορροπημένη διατροφή και η άθληση αποτελούν σημεία κλειδιά για τη καλή υγεία. Η εφαρμογή ενός κατάλληλου διατροφικού προγράμματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Παρά το γεγονός ότι η διατροφή έχει και βασικά κοινά χαρακτηριστικά για όλους τους αθλούμενους – αθλητές, υπάρχουν βασικές λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχηματισμό ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του σχεδιασμού κατάλληλης διατροφής σε έναν αθλούμενο – αθλητή είναι οι εξής:

• Κάλυψη τόσο των ενεργειακών αναγκών όσο και όλων των θρεπτικών του συστατικών με δεδομένο το είδος, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης.
• Εφαρμογή κανόνων υγιεινής διατροφής που συμβάλλουν στην αποφυγή διαφόρων νοσημάτων και στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής
• Επίτευξη κατάλληλου σωματικού βάρους αλλά και βέλτιστης (ιδανικής) σύστασης σώματος (μυϊκού ιστού, λιπώδους ιστού και άλιπης μάζας).
• Μεγιστοποίηση των οφελών της προπόνησης και της απόδοσης του και συμβολή στην καλύτερη δυνατή βιολογική προσαρμογή του.

Ο ρόλος της διατροφής στην επιτυχία της προπόνησης όσο και στην βελτίωση των αγωνιστικών επιδόσεων, είτε σε ερασιτέχνες, είτε σε επαγγελματίες αθλητές έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη σημασία της αθλητικής διατροφής παρατηρείται πως , σύμφωνα με έρευνες, το 90% των αθλητών ανέφεραν ότι δε διατρέφονται σωστά. Ομοίως, 84% ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν μία ώρα πριν την άσκηση. Τέλος. 45% των αθλητών ανέφεραν ότι υπήρχαν μέρες όπου δεν διέθεταν αρκετή ενέργεια για να ασκηθούν!

Συνεπώς , είναι επιτακτική η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, η κατάλληλη διατροφή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, η αναπλήρωση των υγρών, η επάρκεια βιταμινών και αντιοξειδωτικών και η σωστή χρήση συμπληρωμάτων αθλητική διατροφής αποτελούν το κλειδί για επιτυχημένη προπόνηση, βέλτιστη αποκατάσταση και μέγιστες επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, με την παρακολούθηση αθλητών και αθλούμενων από το διαιτολογικό μας γραφείο επιτυγχάνονται:

 • η διατροφική εκπαίδευση των αθλητών / αθλουμένων σχετικά με τη σχέση διατροφής και αθλητικής απόδοσης
 • η ανάπτυξη εξειδικευμένου πλάνου διατροφής με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, προσαρμοσμένο στις διατροφικές συνήθειες των αθλητών/ αθλούμενων , παράλληλα με τον κατάλληλο χρονισμό γευμάτων και τη σωστή ενυδάτωση το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως στο άθλημα, τις ανάγκες και τους στόχους του αθλητή / αθλούμενου.
 • η επίτευξη και η διατήρηση του ιδανικού βάρους και της επιθυμητής σύστασης σώματος
 • η μέγιστη αποκατάσταση μεταξύ των προπονήσεων
 • η αγωνιστική προετοιμασία των αθλητών
 • η σωστή χρήση των κατάλληλων συμπληρωμάτων αθλητική διατροφής
 • η βελτίωση της υγείας και πρόληψη τραυματισμών / ασθενειών
 • γρήγορη αποκατάσταση
 • απόδοση και επιδόσεις βελτίωση
 • ο σχεδιασμός ισορροπημένου πλάνου στο πλαίσιο του αθλήματος που ακολουθεί ο ασκούμενος. Επιπλέον, μέσω της εμπειρίας μας ως αθλητές οι ίδιοι καταλαβαίνουμε τι αντιμετωπίζει ο καθένας και συμβουλεύουμε τους ασκούμενους τόσο αθλητικά όσο και διατροφικά.
 • Σε συνδυασμό με το τεστ γονιδιακού έλεγχου μπορούμε να προτείνουμε κάτι πραγματικά στοχευόμενο με βάση το γονιδιακό αθλητικό προφίλ του καθενός με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων του, αλλά και την σωστή αποκατάστασή του μετά την άσκηση.
Open chat
Καλησπέρα σας ! Πως μπορώ να βοηθήσω?