Λιπομέτρηση

με δερματοπτυχόμετρο

Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία αξιολόγησης του σωματικού λίπους, το οποίο είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρα. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μέτρησή του είναι το δερματοπτυχόμετρο .

Το δερματοπτυχόμετρο βασίζεται στην αρχή ότι το υποδόριο λίπος αντικατοπτρίζει το 50% του ολικού λίπους στο σώμα . Συγκεκριμένα, με τη χρήση του δερματοπτυχόμετρου, (οργάνου που μοιάζει με λαβίδα), μετράμε το λίπος σε διάφορα σημεία του σώματος (τρικέφαλος, δικέφαλος, ωμοπλάτη, κοιλιά κ.λπ.) ανασηκώνοντας και πιέζοντας το δέρμα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ειδικές εξισώσεις για να υπολογίσουμε το συνολικό ποσοστό λίπους.

Τι είναι η δερμαπτυχομέτρηση;

Οι δερματοπτυχές του σώματος χρησιμοποιούνται ως ένας προγνωστικός δείκτης για την ποσοστιαία σύσταση σε λίπος του ανθρώπινου σώματος. Και αυτό, διότι το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού λίπους βρίσκεται υπό τη μορφή υποδόριου λίπους, το οποίο μπορεί να μετρηθεί εύκολα και γρήγορα με το δερματοπτυχόμετρο.

Το δερματοπτυχόμετρο μετρά το πάχος των δερματοπτυχών με σκοπό την εκτίμηση του συνολικού λίπους του ατόμου. Ειδικότερα, οι μετρήσεις παρέχουν μια εικόνα των αποθεμάτων υποδόριου λίπους και βοηθούν στην εκτίμηση και αξιολόγηση του ποσοστού του συνολικού λίπους. Σε κλινικά περιστατικά, σε υγιείς πελάτες αλλά και σε αθλητές, αξιολογούμε με ακρίβεια τη σύνθεση του σώματος, η οποία προσφέρει πληροφορίες για βέλτιστη αθλητική απόδοση.Με αυτό τον τρόπο αξιολογούμε την πρόοδο αναφορικά με τη σύσταση του σώματος του πελάτη, και τη σύγκρισή του με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ανάλογα το φύλο και την ηλικία του.

Η μέτρηση των δερματικών πτυχών απαιτεί επιδεξιότητα και εμπειρία, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα σφάλματος μεταξύ των μετρήσεων . Παρόλ΄αυτά σε περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας υπάρχουν περιορισμοί, καθώς οι δερματοπτυχές των ασθενών συμβαίνει να είναι παχύτερες από το διαμέτρημα του δερματοπτυχομέτρου και επισης είναι δύσκολη η επακριβής ταυτοποίηση του σημείου μέτρησης.

Η διακύμανση των αλλαγών στο σωματικό βάρος και στα ποσοστά λίπους παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στην κλινική πράξη.. Είναι γνωστό πως ο ΔΜΣ(δείκτης μάζας σώματος) προσφέρει ένα γρήγορο τρόπο αξιολόγησης ύπαρξης της παχυσαρκίας αλλά δεν καθορίζει με ακρίβεια τη σύνθεση του σώματος κάθε ατόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως ένας αθλητής στο ίδιο ύψος και βάρος με έναν μη ασκούμενο παρουσιάζουν τελείως διαφορετική σύσταση σώματος και μεταβολισμού.

Σε ποια σημεία γίνεται η δερματοπτυχομέτρηση;

Τα κυριότερα σημεία σε μια διαδικασία δερματοπτυχομέτρησης είναι:

 • τρικέφαλος
 • μηρός
 • υποπλάτιος
 • κοιλιακός
 • υπερλαγόνιος
 • δικέφαλος
 • κνήμη
 • στήθος

Τι είναι το δερματοπτυχόμετρο;

Το δερματοπτυχόμετρο είναι το όργανο μέτρησης των δερματοπτυχών το οποίο έχει ακρίβεια μέτρησης μέχρι και 0.1 mm ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο.
Στο διαιτολογικό γραφείο μας παρέχεται η δυνατότητα λήψης δερματοπτυχών με το όργανο ακριβείας Harpenden, σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται για μετρήσεις λίπους στην επιφάνεια του δέρματος. Το δερματοπτυχόμετρο Harpenden έχει χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα διεθνούς ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο και είναι το πιο ακριβές δερματοπτυχόμετρο που υπάρχει.
Είναι το μόνο δερματοπτυχόμετρο με CE με βάση τις Οδηγίες για τις Ιατρικές Συσκευές 93/42/EEC για μία Τάξης 1 Συσκευή με Λειτουργία Μέτρησης και ελέγχεται από ειδικούς Διεθνούς εμβέλειας.

 • Διαβάθμιση: 0,20  m
 • Μέγιστο Άνοιγμα: 0  mm ως  80  mm
 • Πίεση Μέτρησης: 10 gms/mm2 (σταθερά πάνω από το όριο)
 • Ακρίβεια:  99,00%
 • Επαναληψιμότητα:  0,20 mm
Open chat
Καλησπέρα σας ! Πως μπορώ να βοηθήσω?